Zuivel

3 goede redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken: 't is lekker, voedzaam en natuurlijk!!

Melk is nuttig en belangrijk voor elke leeftijd en bestaat in diverse soorten en smaken. In de actieve voedingsdriehoek zie je dat je 3 tot 4 glazen melk of melkproducten per dag moet nemen.

Maar wat weet jij eigenlijk over zuivel?
 

1. In een supermarkt vind je alle melkproducten bij elkaar.
Dit noemen we de:

2. Voor we de melk kunnen verwerken tot zuivelproducten moeten alle bacteriƫn uit de melk. Door de melk heel warm te maken, wordt ze gepasteuriseerd. Dan is ze:

3. Na het pasteuriseren van de rauwe melk kan de melk afgeroomd worden. We krijgen dan room en ...

4. Ijsjes worden voornamelijk gemaakt met eieren, suiker en melkvet. Geef een andere woord voor melkvet:

5. Boter wordt gemaakt van:

6. Bij het karnen splitst de slagroom in twee delen: boter en ...

7. Yoghurt wordt gemaakt door de lactobacillus bulgaricus te kweken die de melk dikker maakt. Dit is een:

8. In de kaastobbe doen we zuursel en stremsel om de melk dik en kleverig te maken. Stremsel is afkomstig uit de maag van een:

9. Als we kaas geen geel jasje geven en niet laten rijpen, noemen we dat verse kaas. Een ander woordje daarvoor is:

10. Welke van onderstaande producten is geen zuivelproduct?

De kwis zit er op!