Van graan tot brood

Wij eten elke dag brood maar weten we ook waarvan het wordt gemaakt? Hopelijk weet jij een antwoord op volgende vragen...!

1. De 4 basisgrondstoffen voor het maken van brood zijn:

2. De graansoort waar bijna alle broodjes van gemaakt worden (wit, bruin en volkoren) is:

3. De goudgele stengel van het graan die door de zon gedroogd en gerijpt is, noemen we:

4. Met welke machine oogst de loonwerker het graan?

5. Welke van onderstaande dingen is geen deel van de graankorrel?

6. Als de boer 1 graankorrel zaait, krijgt hij ongeveer 240 graantjes terug in 4 halmen. Hoeveel graantjes groeien er dan op 1 graanhalm?

7. Gerst en rogge zijn twee graansoorten waarmee men niet alleen brood, maar ook drank kan maken. Welke?

8. Gist is een belangrijk ingrediënt dat lucht blaast in het deeg en daardoor het brood groot en mals maakt. Gist doet het brood:

9. Om lichtbruin brood te maken hebben we volgende delen van de graankorrel nodig:

10. Welke van onderstaande voedingswaren worden niet van graan gemaakt?

De kwis zit er op!