In deze stal wonen ongeveer 40 melkkoeien. Ze liggen er in boxen, hebben een elektrische kam en worden er elke dag verwend met gezond krachtvoer. Als het mooi weer is, laat de boer ze grazen in de weide. Daarnaast worden ze er tweemaal per dag gemolken.
De bouw van de melkklas is nog volop bezig. Daarom gaan de lessen melkverwerking voorlopig hier door.
Hier schuif je tijdens je verblijf op de Vierhoekhoeve de voetjes onder tafel om je buikje heerlijk te vullen met gezonde voeding. De boer probeert bijna alles zelf te kweken, zo weet hij zeker dat je veel vitamientjes krijgt.
Hoe wordt brood gemaakt?
Wat heb je er allemaal voor nodig?
Hoe komt het dat deeg groeit?
Vanwaar komen al die verschillende soorten brood?
Allemaal vragen die tijdens je bezoek aan onze broodbakzolder opgehelderd worden.
Ben jij ook benieuwd hoe de boerderijfamilie eruit ziet?
(hier komt de voorstelling van de familie)
De gele blok was vroeger een grote schuur met een bakoven. Deze blok is opgedeeld in verschillende kamers. Beneden zijn er 6 kamers met een verschillend aantal stapelbedden (12, 16, 6, 8, 4 en 10). Voor de begeleiding zijn er 5 bedden voorzien (4 boven en 1 beneden). De twee kamers boven hebben naast eigen wastafels een gemeenschappelijke douche en toilet. Beneden zijn er 8 wastafels, 3 douches, 3 toiletten en 2 urinoirs. Via de draaitrap bereik je de bovenverdieping waar je een kleine zithoek met tv en dvd vindt en een knus klaslokaal met schrijfbord.
De rode blok was vroeger een paarden- en varkensstal. Bij de verbouwing zijn de oude constructies behouden. Daardoor zijn er maar 2 slaapzalen met stapelbedjes (22 en 8). Boven zijn er 2 kamers voorzien voor de begeleiding, elk met 2 bedden en eigen wastafel, maar wel met gemeenschappelijke douche en toilet. Voor de kinderen zijn er in de badkamer beneden 2 douches, 6 wastafels, 3 toiletten en een urinoir. In het klaslokaal (met krijtbord) boven geven de vele houten balken je een echt boerderijgevoel. Ook de knusse zithoek met tv en dvd is bij veel bezoekers geliefd.
Op de jeugdhoeve staan er verspreid verschillende kleine stalletjes. Er is één grote stal waar in het voorjaar en de zomer vooral de kweekkonijnen, knuffelkonijnen en varkens wonen. In het najaar en de winter maken de knuffelkonijnen plaats voor de pony’s, de paarden, de ezels en soms zelfs voor de lammeren van de geiten.
Hier word je ondergedompeld in de wereld van recycleren en composteren.
Waarom is dit zo belangrijk voor het milieu?
Wat is composteren precies?
Hoe moet je recycleren?
De compostklas biedt een antwoord. Na het grote compostspel ga je als volleerd compostmeester aan de slag. Je weet moeiteloos welke materialen thuis horen in een compostbak en gaat met de loep in de hand op zoek naar bodemdiertjes die het afval verwerken tot bruikbare compost.
Tuinieren moet je voornamelijk in de vingers zitten, maar toch is het belangrijk om te weten wat de aarde je biedt en hoe je alles moet verzorgen. Daarover leer je alles in onze tuinklas.
Welke materialen worden tijdens het tuinieren gebruikt?
Uit welke delen bestaat een plant?
Hoe moeten we de moestuin verzorgen?
Welke bodemstructuur heb je nodig om goed te kunnen tuinieren?
Sinds 2003 vinden we hier een boomgaard met hoogstambomen van oude fruitrassen. Daardoor kunnen we op de boerderij smullen van heerlijke perensorbet, verse appelmoes, pruimenconfituur of vers fruit uit het vuistje.
Afhankelijk van het seizoen en de duur van je verblijf zal je hier samen met de boer de handen uit de mouwen steken! In de moestuin wordt er gewerkt van maart tot november. In het voorjaar zal je helpen met het bewerken van de aarde, zaaien en planten. In de zomer en het najaar zal je helpen al deze lekkere groenten te oogsten. Daarna worden ze door boerin Rita verwerkt in de hoevekeuken.
Je vindt er prei, ajuin, spinazie, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, venkel, courgetten, broccoli, sla, tomaatjes, andijvie, boontjes, wortels, erwten, rode bieten, vroege aardappelen, spruitjes, selder, knolselder, witloofwortels, paprika’s, komkommers, …. De moestuin is de groentenfabriek van de boerderij.
In dit stukje tuin vindt je heerlijk geurende kruiden en bloemen. Als het lekker warm is, zitten er vaak meer dan 100 vlinders. Ook de kruiden worden verwerkt in de hoevekeuken; peterselie, thijm, munt, postelein,…. Het is er heerlijk vertoeven, want je kan er uren kijken naar de bonte kleuren van fladderende vlinders, genieten van kruidengeuren maar vooral snoepen van frambozen, aardbeien en rabarber.
Een aantal vlinders staat bekend als kwetsbaar of bedreigd. De redenen van de achteruitgang van veel soorten zijn veelal van menselijke aard, met als voornaamste oorzaak het veranderen van het leefgebied. Veel vlinders hebben slechts één plant of een groep van vaak verwante planten waar de rupsen op leven, de zogenaamde waardplant. Als deze planten verdwijnen gaat de vlindersoort onherroepelijk verloren omdat de rupsen niets anders eten en verhongeren.
Vlinders zijn verzot op nectar. Die nectar vinden ze in bloemen. Planten hebben er alle voordeel bij veel insecten aan te trekken omdat die instaan voor hun bestuiving. Om zoveel mogelijk vlinders aan te trekken halen bloemen een hele trukendoos boven: met kleuren, vormen en hoogtes trachten ze vlinders naar hun bloemen te lokken.
Hier wordt momenteel nog gewerkt aan een vergaderzaal waar u binnenkort terecht kan voor bedrijfsmeetings, brainstormsessies, babyborrels, ...
Het melkhuis is verdeeld in verschillende ruimtes: naast de melkerij waar boer Jo zijn koeien melkt, vind je de melkkoeltank waar de melk op maximum 2,8°C bewaard wordt. Van deze melk worden kaas, ijs en desserten gemaakt. Dit gebeurt in de melkverwerking, de kaasmakerij en de kaasrijperij. Op boerderijklassen zal je zeker van al dat lekkers kunnen proeven. Krijg je er niet genoeg van? Dan kan je in het weekend altijd terugkomen met mama en papa
Hier wordt volop gewerkt aan de nieuwe melkklas met uitzicht op de koeienstal.
Waarom moeten we melk drinken?
Waar komt die lekkere melk vandaan?
Welke lekkere zuivelproducten worden van melk gemaakt?
Na een antwoord op al deze vragen gaan de kinderen zelf aan de slag en gaan ze melk verwerken.